Menu Bill Papas

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Έκλειψη ηλίου την Κυριακή. Ορατή από την Ελλάδα

Print Friendly and PDF

Μια σπάνια υβριδική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής 3 Νοε. 2013. Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ελλάδα ως μερική, αλλά σε άλλες περιοχές του κόσμου η σκιά της Σελήνης θα καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, οι «υβριδικές» ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν σχετικά σπάνια, καθώς αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι κατά τη διάρκειά τους είναι ορατές ως ολικές σε κάποιες περιοχές του «μονοπατιού» της έκλειψης και ως δακτυλιοειδείς σε άλλες περιοχές.
Στην Ελλάδα πάντως η έκλειψη της Κυριακής θα είναι απλώς μερική, με τη σκιά του φεγγαριού να σκοτεινιάζει έως το 10% του ηλιακού δίσκου. Το ποσοστό κάλυψης θα είναι μεγαλύτερο στη νότια Ελλάδα και μικρότερο στη βόρεια, ενώ διαφορετική θα είναι και η διάρκεια του φαινομένου ανάλογα με την περιοχή.
Ενδεικτικά, στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15.08 έως 16.05 και στη Θεσσαλονίκη από 15.16 έως 15.47.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η παρατήρηση του φαινομένου χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών ή φίλτρων μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες βλάβες στα μάτια, που μπορούν να φτάσουν έως την ολική τύφλωση. Γυαλιά ηλίου, καπνισμένο γυαλί και μη εξειδικευμένα φίλτρα δεν προσφέρουν προστασία, ενώ επικίνδυνη είναι η παρακολούθηση με κιάλια και ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου