Menu Bill Papas

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πάνω από 30.000 οι εφέσεις και αγωγές από Αποστράτους

Print Friendly and PDF

Πάνω από 30.000 εφέσεις και αγωγές κατέθεσαν απόστρατοι στρατιωτικοί για αναπροσαρμογή των συντάξεών τους που υπέστησαν απανωτές μειώσεις εξαιτίας της πολιτικής του Μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. κ Αντώνης Ρουπακιώτης, αδυνατεί πάντως να... διεκπεραιώσει τις υποθέσεις αυτές λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και τεχνογνωσία
Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ κ Αδ. Γεωργιάδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επικαλούμενος στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι «η καθυστέρηση στην εκδίκαση των συνταξιοδοτικών υποθέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ασκήθηκαν χιλιάδες εφέσεις και αγωγές από στρατιωτικούς συνταξιούχους (30.000 περίπου), οι οποίοι ζητούσαν την αναπροσαρμογή της σύνταξής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2838/2000 και 3016/2002, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου προσδιορισμού των σχετικών δικασίμων των Τμημάτων».
Οι δύο νόμοι εμπεριέχουν κατά κάποιο τρόπο «ρήτρες» για την αποφυγή μειώσεων των συντάξεων, οι οποίες βέβαια παραβλέφθηκαν με το νόμο 4093/2012 που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ένας μεγάλος αριθμός εφέσεων έχει ασκηθεί μετά τη διπλή μείωση που υπέστησαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις συντάξεις τους τελευταίους μήνες. Η πρώτη με αναδρομική ισχύ από τον Αύγουστο του 2012 και εξαιτίας των μειώσεων του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών (15% κατά μέσο όρο) και η δεύτερη από αρχές του 2013 με τις μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (5% έως 20%), όπως προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Όπως, όμως προσθέτει ο υπουργός, «μετά την ισχύ του Ν. 4055/2012 για τη Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής, με τον οποίο εισήχθη και λειτουργεί ο θεσμός της πρότυπης δίκης στη δικονομική διαδικασία ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει εκδικασθεί από τα ανωτέρω Τμήματα σημαντικός αριθμός εκκρεμών υποθέσεων».

Σημειώσεις Συντάκτη. Η πρότυπη δίκη και, μακάρι να εφαρμοσθεί, απαλύνει μεγάλο οικονομικό βάρος για τους ενάγοντες Αποστράτους. Όταν όμως σκοπός είναι η (οικονομική) εξουθένωση και η κατάθεση των όπλων (παραίτηση των αξιώσεων με μή παράσταση στη δίκη και άρα αυτόματη απόρριψη της αξίωσης) δε τη βλέπω να προωθείται, εκτός αν φθάσει περίοδος εκλογών.
Όμως εκείνο που με απασχολεί είναι το ότι μετά τόσες διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, τόση συσσωρευμένη αγανάκτηση οι ενστάσεις αντιστοιχούν κάτω από το 1/3 των αποστράτων συνταξιούχων. Αν υποθέσω πως ένα ποσοστό 5-10% θίγεται ελάχιστα (που και αυτό ψέμα είναι) τότε ένα ποσοστό άνω του 60% αποδέχθηκε τη μοίρα του, συμβιβάστηκε με τα τεκταινόμενα και κατ' επέκταση στηρίζει έστω και σιωπηρά τις επιλογές της Κυβέρνησης.
Αδυνατώ να προχωρήσω σε παραπέρα συλλογισμούς. Ας αναρρωτηθεί ο καθένας τι έκανε ή τι κάνει για τη μοίρα του και πόσο την ορίζει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου