Menu Bill Papas

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Εurogroup: Aπόφαση για τη δόση και τη μείωση του χρέους

Print Friendly and PDF

- Μείωση επιτοκίων, πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και παράταση στην αποπληρωμή των δανείων.
- Επιστρέφουν κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
- 13 Δεκεμβρίου μας έρχεται η πρώτη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.
- Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα εκταμιευθούν έως τον Μάρτιο του 2013 υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν τα 70 προαπαιτούμενα + τη Φορολογική μεταρρύθμιση.
- Στόχος να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
- Δημοσιονομική πειθαρχία ζήτησε από την Ελλάδα ο Γιούνκερ.
- Μέσα στην εβδομάδα η έγκριση του προγράμματος από την γερμανική Βουλή.
- Λαγκάρντ: Θα προτείνω να δοθούν στην Ελλάδα τα 3,2 δισ.

    Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρονται τα ακόλουθα:
    Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου. Πρόκειται για 53 δισ. ευρώ και το επιτόκιό τους είναι σήμερα Euribor 3μήνου συν 1,50% περιθώριο κέρδους. Το περιθώριο αυτό θα υποχωρήσει στο 0,5% (δηλαδή θα μειωθεί κατά 1%).
   Η μείωση κατά 0,1% της αμοιβής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) για τα δάνεια που παρέχει στην Ελλάδα.
   Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF κατά 15 έτη.
   Η αναβολή για 10 χρόνια της πληρωμής των τόκων στο EFSF για τα δάνεια που μας έχει διαθέσει και θα διαθέσει από εδώ και στο εξής.
   Η δέσμευση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που  απέκτησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη. 
   Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεθεί της συνεισφοράς στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022
   Το Eurogroup περιμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα για την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την αξιολόγηση μιας πιθανής πράξης επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα.
  Αναφορικά με την εκταμίευση των δόσεων, τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.
   Η εκταμίευση των υπόλοιπων κεφαλαίων (9,3 δισ. ευρώ) θα γίνει σε τρεις υπο-δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013 και θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων του προγράμματος (συμπεριλαμβανόμενης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης που συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο).
   Στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, είναι να μπορεί να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα έχει χρέος το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ.
   Τέλος, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος που εφαρμόζεται, αλλά και μετά από αυτό, εάν η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί μόνη της από τις αγορές.Υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι η Ελλάδα θα τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις της και τους στόχους του προγράμματος.
Πηγή: http://gr.news.yahoo.com
          http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου