Menu Bill Papas

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Έκτακτη Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το Σάββατο

Print Friendly and PDF

- 10 δις μας χωρίζουν από μια συμφωνία. Δηλώνει ο κ. Στουρνάρας.
- Reuters: Oι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος
- Κανονικά και το Eurogroup της Δευτέρας όπου εκεί αναμένεται να κλειδώσουν όλα.
- Κεδίκογλου: Η δόση δεν τεμαχίζεται - Θα την πάρουμε ολόκληρη.
Την είδηση μεταδίδει το DJ Newswires. Σύμφωνα με αυτό θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το Σάββατο.
Την ίδια ώρα, το Reuters επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι οι διεθνείς δανειστές εξετάζουν την επιστροφή κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9 δισ. ευρώ για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα φθάσει τα 340,6 δισ.ευρώ ή στο 175,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και αναμένεται να ανέλθει στο 191% το 2015, ήτοι 357,7 δισ.ευρώ.
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιάζει να υποχωρεί και να έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020», είπε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters. Όπως εξήγησε, το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο , που κυκλοφόρησε στη τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 αν δεν γίνει διαγραφή μέρος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, μέτρο που η Γερμανία χαρακτηρίζει παράνομο.
Στο ίδιο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters παρουσιάζονται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις όπως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 30 με 35% της αξίας τους, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και το «πάγωμα» των τόκων.
Πλέον το σχέδιο προβλέπει μείωση των επιτοκίων κατά 70 μονάδες βάσης που θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα μείωση κατά 3,7 δισ. ευρώ ως το 2022, αλλά και επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ με πιθανό κέρδος ως και 12 δισ. για τη χώρα μας.
Το σχέδιο βασίζεται σε υποθέσεις για μια ακόμη φορά, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι πλέον υπάρχει πρόθεση για λύση τη Δευτέρα, μια λύση που θα ανοίξει το δρόμο και για τη δόση των 44 δισ. ευρώ.
Άλλα 10 δισ. ευρώ όφελος για την Ελλάδα προκύπτουν από την επαναγορά ομολόγων στο 30% της αξίας τους, ενώ με την αύξηση της περιόδου χάριτος και το πάγωμα της πληρωμής τόκων υπολογίζεται ότι το συνολικό όφελος για το σύνολο του χρέους θα είναι κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημ. Συντάκτου: Τα 9 ή 10 δις της επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ αφορούν κέρδη από Ελληνικά Ομόλογα και τα οποία σημειωτέον δεν κουρεύτηκαν. Αλλά τι είναι 10 δίς μπροστά στα κέρδη που αποκόμισαν; Τα CDS είναι ενεργοποιημένα και τα ασφάλιστρα και επασφάλιστρα κινδύνου αυξάνουν κατά το δοκούν. Δε ξεχνάμε ότι ένα ομόλογο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αξίας 1.4 δίς έφθασε τα 27 δις. Καπέλο στον Ελληνικό λαό 25.5 δίς. Με λίγα λόγια μια αλλαγή χεριών κάποιων Ελληνικών ομολόγων (γιατί όχι και συμπεφωνημένη) μεταξύ των καρχαριών Μεγαλοτραπεζιτών με αντίστοιχη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου και τα πήραν πίσω τα 10 δίς. Τι είχες Γιάννη;  Τι είχα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου