Menu Bill Papas

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Τα έσπασαν Eurogroup και ΔΝΤ

Print Friendly and PDF

Σύμφωνα με την έκθεση του Eurogroup  που παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο της 20-11-2012 για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας  το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί μόνο αν:
     - οι χώρες της Ευρωζώνης αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα.
    - επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής.
Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι παρουσίασαν μια  μη λύση για την Ελλάδα. Αντί μείωσης του χρέους στο 120% το 2020 πρότειναν λύση με διαφορά δεκαετίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε μέσω Reuters οι εταίροι παρουσίασαν ένα σχέδιο που περιλαμβάνει:
   -Μείωση των επιτοκίων από τις 150 στις 70 μονάδες βάσης
   -Αναστολή πληρωμών των τόκων των δανείων της Ελλάδας από τον EFSF επί 10 έτη.
   -Επαναγορά ομολόγων στα 30 λεπτά ανά ευρώ και απόσυρση τίτλων αξίας 35 δισ.
   -Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ για επαναγορά ελληνικού χρέους στο 144% το 2020, στο 133% το 2022 και στο 111% το 2030.
Το πακέτο αυτό θεωρήθηκε απαράδεκτο από το ΔΝΤ. Το πραγματικό πρόβλημα προέκυψε σε δύο σημεία. Στη χρονική διάρκεια κάλυψης της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων. Οι ευρωπαίοι εμμένουν στο 2014, ενώ το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά μέχρι το 2016. Επίσης φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο άξονας Γερμανίας, Ολλανδίας και Φιλανδίας αντιδρά σε μεγάλη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει από τους εταίρους η Ελλάδα.
Στο καταστατικό του προβλέπεται χρηματοδότηση χωρών των οποίων το χρέος είναι βιώσιμο. Το ΔΝΤ συμφώνησε με βάση μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΕΠ το 2020  και όχι το 2030, έτσι τώρα βάσει καταστατικού του ΔΝΤ υπάρχει πλήρες αδιέξοδο.
Επί της ουσίας η κ. Λαγκάρντ επανέφερε το θέμα του νέου κουρέματος (αναδιάρθρωση είναι η επίσημη έκφραση)  στο οποίο θα συμμετέχουν και τα ομόλογα που διαθέτουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες, πράγμα που απερρίφθη από την ευρωπαϊκή πλευρά διότι έτσι «κινδυνεύει η ίδια η αξιοπιστία τους».
Σε ότι έχει να κάνει με το νέο κούρεμα των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες που ήταν πρόταση από πλευράς Σόιμπλε οι αντιδράσεις ήταν επίσης σφοδρές.
Η συνεδρίαση έληξε με την πλευρά του ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι επιθυμεί άμεση λύση, να δίνει περιθώριο ως τη Δευτέρα και επί της ουσίας να απειλεί ότι θα επαναφέρει το κουρεμα των ομολόγων του δημοσίου τομέα ως μόνη λύση.
   Φεύγει το ΔΝΤ;
Πραγματικό θεωρεί τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.

Σημειώσεις Συντάκτη: Β. Παπαδόπουλου.
Εκεί που θα βρισκόμασταν στις αγορές το 2013 (Παπακωσταντίνου – Παπανδρέου), εκεί που θα τελείωναν τα βάσανά μας μετά από τρία Μνημόνια το 2014, άντε και με μία επιμήκυνση που δε την είδαμε το 2016 (Σαμαράς – Βενιζέλος – Κουβέλης), συζητάνε να μας έχουν σε καθεστώς πτώχευσης μέχρι το 2030. Και τότε αν όλα πάνε καλά (τα έχουμε ξεπουλήσει όλα), που ποτέ δε πάνε, θα κατέβει το χρέος στο 111%. 
Άλλα 18 χρόνια στο ΓΥΨΟ!!! Μάλλον κάποιοι Μνημονιακοί πρέπει να ξανασκεφτούνε. Και κάποιοι πρέπει να επεξεργαστούν σοβαρά ένα Plan  B!!!!

Πηγές: http://gr.news.yahoo.com 
            http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου