Menu Bill Papas

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Εurogroup: Διπλή συμφωνία

Print Friendly and PDF

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμεινε και οι 17 συμφώνησαν τελικά σε μια διπλή συμφωνία για την Ελλάδα:
   Πρώτον, ζήτησε από την Ευρωζώνη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα οδηγούσαν το ελληνικό φορτίο του χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020, υποστηρίζοντας ότι χωρίς τέτοιου είδους δράση, το χρέος θα παρέμενε πάνω από το 140%. Ετσι... έσπρωξε σε μία συμφωνία στο όριο του 124% του ΑΕΠ με τη λήψη συνδυαστικής δέσμης μέτρων μείωσης του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
   Δεύτερον, ζήτησε μια αξιόπιστη δέσμευση από την Ευρωζώνη να παράσχει στο μέλλον περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Αθήνα αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει τις περικοπές δαπανών και τις πολιτικές προσαρμογής για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
   Με τον τρόπο αυτόν αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ένα μελλοντικό «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα (διακρατικά δάνεια).
   Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αναποτελεσματικές στην πράξη αποδείχθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν όλες οι απόπειρες μείωσης του ελληνικού χρέους, γεγονός που έφερε εκ νέου στο προσκήνιο προ διμήνου τη διελκυστίνδα ΔΝΤ - Γερμανίας αναφορικά με τη βιωσιμότητά του.
   Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα μείωσης του χρέους έγινε τον Ιούλιο του 2011, όταν το Eurogroup αποφάσισε ένα «κούρεμα» της τάξης του 21% ή 33 δισ. ευρώ, υπολογίζοντας πως έτσι θα καταστεί βιώσιμο το 2020, υποχωρώντας στο όριο του 120% του ΑΕΠ.
   Δεν πρόλαβαν να περάσουν τρεις μήνες και τον Οκτώβριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αποδεχόμενοι την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών, αποφάσισαν το ποσοστό του «κουρέματος» να φθάσει το 50%.
Στην έκθεση διατυπώνονταν η πρόβλεψη για ύφεση 5,5% το 2011 (διαμορφώθηκε στο 7,1%) και 3% το 2012, τη στιγμή που οδεύει εκ νέου στο 7%. Μάλιστα, ο υπολογισμός των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις τα ανέβαζε στα 46 δισ. ευρώ έως το 2020, ώστε να προκύψει ισόποση μείωση του χρέους.
   Οι άστοχες αυτές εκτιμήσεις «διεγράφησαν» τον Φεβρουάριο, όταν αποφασίστηκε και τελικά υλοποιήθηκε, τον Μάρτιο, το PSI με μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53% και με... συνοδεία νέων «φιλόδοξων» προβλέψεων. 
   Τελικά, τα οφέλη του PSI, το οποίο αποτέλεσε τη μεγαλύτερη «επιχείρηση» διαγραφής κρατικού χρέους παγκοσμίως, μειώνοντάς το κατά 106 δισ. ευρώ, εξανεμίστηκαν υπό το βάρος της ύφεσης, των ελλειμμάτων και του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το χρέος μειώθηκε μόνο κατά 15 δισ. ευρώ.
          http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου