Menu Bill Papas

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Α. Μπέρνερ: Γεωπολιτικό και όχι οικονομικό το πρόβλημα της Ελλάδας

Print Friendly and PDF

Γεωπολιτικό και όχι οικονομικό είναι το πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου 'Αντον Μπέρνερ, ο οποίος σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι «ουσιαστικά ασήμαντη αγορά» για τις γερμανικές εξαγωγές και προειδοποιεί για τον κίνδυνο, αν η χώρα τεθεί εκτός Ευρωζώνης, «καθώς θα απομακρυνθεί στην πράξη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, προκαλώντας πρόβλημα ασφάλειας για την Ευρώπη». Υποστηρίζει δε ότι «η Γερμανία πρέπει να αναμιχθεί στην πολιτική των χωρών της νότιας Ευρώπης».
Σύμφωνα με την εκδοχή που περιγράφει ο κ. Μπέρνερ για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δημιουργίας στενότερης σχέσης με την Ρωσία ή την Κίνα, «η Ελλάδα θα αποκόμιζε μεγάλα κέρδη και η Ευρώπη θα αποκτούσε ένα πρόβλημα ασφαλείας, και μάλιστα για πολλές δεκαετίες».
«Αν πληρώσουμε για την Ελλάδα, αυτό τελικά θα μας αποδειχθεί φθηνότερο», τονίζει σε συνέντευξή του στην "Stuttgarter Zeitung και προσθέτει ότι η Ρωσία και η Κίνα «ευχαρίστως θα αποκτούσαν μια βάση στην Μεσόγειο».
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, ο Γερμανός επιχειρηματίας κάνει λόγο για «ανησυχητική περίπτωση, καθώς», όπως λέει, «η κοινωνία δεν έχει εκσυγχρονιστεί». Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει, εκτιμά, «να συνεχίσει να ασκεί πίεση στους Ιταλούς, καθώς διαφορετικά δεν θα αλλάξει τίποτε» στην χώρα.
«Πρέπει η Γερμανία να αναμειχθεί στην πολιτική των χωρών της νότιας Ευρώπης.
«Πρέπει να εξηγηθεί στους ανθρώπους εκεί ότι χωρίς ανταγωνισμό και προσπάθεια δεν θα λειτουργήσει τίποτε. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δέχονται παραγγελίες και δεν θα επιτύχουν ευημερία», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, ως αυτού που επιβάλλει την πειθαρχία, ο πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου εκτιμά ότι οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι Γερμανοί συχνά διαπραγματεύονται άμεσα και πολύ σκληρά, δεν προσπαθούν να εκφραστούν προσεκτικά σε σχέση με τις δυσάρεστες πραγματικότητες, αλλά παρουσιάζουν τις απαιτήσεις τους ορθά-κοφτά.
«Κανείς όμως δεν αυξάνει τις εισαγωγές γερμανικών προϊόντων, επειδή συμπαθεί τους Γερμανούς», υπογραμμίζει ο κ. Μπέρνερ και προσθέτει ότι αυτό συμβαίνει «επειδή τα γερμανικά προϊόντα είναι καλύτερα από τα προϊόντα των ανταγωνιστών, είτε ποιοτικώς, είτε από την άποψη της τιμής, είτε από την άποψη της αξιοπιστίας».
Εκφράζει μάλιστα την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για τις επιδόσεις των γερμανικών εξαγωγών, επισημαίνοντας ότι φέτος οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 4%, ενώ το 2013 η αύξηση ενδεχομένως να φθάσει το 5%, «λόγω και της βελτίωσης που αναμένεται να παρουσιάσει η κατάσταση του διεθνούς εμπορίου».
Τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα, εξηγεί, είναι τα μηχανήματα, τα οχήματα, τα χημικά και τα
μεταλλικά προϊόντα, ενώ νέες ευκαιρίες θεωρεί ότι θα προκύψουν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, ειδικά στους μηχανικούς αλλά και στον τομέα της υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112949692


Σχόλια του Συντάκτη: Β. Παπαδόπουλου

Και έτσι οδηγούμεθα ξανά στο γνωστό και παμπάλαιο  Ανατολικό Ζήτημα. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ελέγχου ζωνών επιρροής. Η Παν-αμερικανοασιατική ζώνη των Η.Π.Α. η Παν-ρωσική που έχασε την έξοδο στον Ινδικό αλλά κρατάει ερείσματα στον Κόλπο και δέν πρέπει να αποκτήσει ελεύθερη έξοδο στις θερμές θάλλασες της Μεσογείου, την Παν-ασιατική με μεγάλο μερίδιο ελέγχου της Κίνας και την Ευρωαφρικανική ζώνη που επιβάλεται να ελέγχεται από Γερμανία κατά κύριο λόγο και Γαλλία - Αγγλία. Το Γερμανικό μοντέλο ελέγχου των οικονομικών ζωνών του Haushofer επανέρχεται.
Μάλλον πρέπει οι πολιτικοί μας να μελετήσουν λίγο Ιστορία και το σημαντικότερο... να κατανοήσουν τις πτυχές του Ανατολικού Ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου