Menu Bill Papas

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου (για τις εφέσεις του 2013)

Print Friendly and PDF

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και την εφαρμογή της όπως την αντιλαμβάνονταν η προηγούμενη Κυβέρνηση (50% αποκατάσταση), έρχεται και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισήγαγε και εκδίκασε ΠΡΟΤΥΠΗ ΔΙΚΗ έφεσης, με τη διαδικασία της κληρώσεως, που αφορούσε τις μειώσεις που υπέστησαν οι συνταξιούχοι των ΕΔ και ΣΑ με τον Ν. 4093/2012.
Η απόφαση είναι η υπ’ αρίθ. 4707/2015 που αν και είχε ληφθεί από τις 26  Νοε. 2014, δημοσιεύτηκε τελικά στις 17 Ιουνίου 2015 και επιδόθηκε στις 20 Ιουλίου 2015. Με την απόφαση γίνεται δεκτή η έφεση του ενάγοντος και ακυρώνεται η συνταξιοδοτική πράξη της  12-12-2012 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τι σημαίνει αυτό;
Αυτόματα δικαιώνονται όσοι έχουν κάνει έφεση κατά της απόφασης, το 2013 και εντεύθεν. Ακυρώνονται οι αντίστοιχες συνταξιοδοτικές πράξεις που εκδόθηκαν  τον Δεκέμβριο 2012-Ιανουάριο 2013. Άρα αποδίδεται και το υπόλοιπο 50% της αποκατάστασης και δικαιώνονται για τα υπόλοιπα αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012.
Όσοι δεν έχουν κάνει έφεση; Ουσιαστικά παραμένουν στο υπάρχον συνταξιοδοτικό καθεστώς και χάνουν και τα αναδρομικά του υπολοίπου 50% (παραγράφονται) , εκτός αν υπάρχει νομολογία (δεν το γνωρίζω) που τους επιτρέπει διεκδίκηση και από ποιο χρονικό σημείο (επίσης δε γνωρίζω).
Πότε θα εφαρμοσθεί; Η εφαρμογή είναι άμεση, αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα πιστεύω πως θα απαιτηθεί Κυβερνητική απόφαση. Οι εξελίξεις θα δείξουν. Ένας έγκριτος νομικός  θα μπορούσε να μας διαφωτίσει. (Ζητήθηκε ενημέρωση από τον δικηγόρο και η απάντηση θα σας γνωστοποιηθεί έγκαιρα).

Προβλήματα:
Η εφαρμογή της απόφασης δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων. Όσοι έκαναν έφεση θα παίρνουν περισσότερα από όσους δεν έκαναν. Αυτό αντίκειται στην αρχή της ισονομίας και ίσης αντιμετώπισης. Άρα θα υπάρξει Κυβερνητική ρύθμιση. Αν η Κυβέρνηση συμμορφωθεί πλήρως στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και τη τωρινή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πιστεύω πως όσοι δεν έκαναν έφεση θα χάσουν όλα ή ένα μέρος των αναδρομικών του υπολοίπου 50%. Αν δεν υπάρχει τέτοια συμμόρφωση (τι είχαμε; Τι χάσαμε;) απλά θα έχουμε με το μέρος μας κάποιες ανεκτέλεστες (ή εκτελεστέες κατά το ήμισυ) δικαστικές αποφάσεις εις μνήμη του ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.

Για να δείτε ή να κατεβάσετε την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου