Menu Bill Papas

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Στα αρχαία ελληνικά η ομιλία Ζουράρι στη Βουλή

Print Friendly and PDF

Έκπληκτους άφησε τους βουλευτές ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρις, ο οποίος αποφάσισε να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο στα αρχαία ελληνικά!
Με τη ρήση του Θουκυδίδη «Πᾶσαν μὲν θάλασσαν καὶ γῆν ἐσβατὸν τῇ ἡμετέρᾳ τόλμῃ καταναγκάσαντες γενέσθαι, πανταχοῦ δὲ μνημεῖα κακῶν τε κἀγαθῶν ἀίδια ξυγκατοικίσαντες», ο κ. Ζουράρις στήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης. Σε περίπου τέσσερα λεπτά, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. πέρασε από τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη για να καταλήξει στον Γιάννη Ρίτσο.
Επιτέθηκε με έντονο και δεικτικό ύφος κατά της Γερμανίας και αναφέρθηκε στον έρωτα των Ελλήνων για την Ελευθερία: «Εμείς η Ολύμπιοι διδάξαμε στην Οικουμένη εδώ ότι η Ερις γίνεται Ερως, έρως ελευθερίας».
Σε άλλη αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Και επειδή θα επανέλθουν πάλι οι δυσσεβείς και οι άλλοι Αλλεμανοί ως αρχέκακος όφις, εμείς ξέρουμε ότι θα συμπαραταχθούμε θα συμπορευθούμε, θα συμπολεμήσουμε τη Υπερμάχω Στρατηγώ που’ χει στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης».
Ο Κ. Ζουράρις κατέληξε λέγοντας: «Ως ηττημένοι θα δώσουμε σε αυτό τον πλανήτη των πεπλανημένων πλανητών και των πλανήτων την καθ’ημάς καθεστηκυίαν πολιτείαν. Και ποια είναι η καθ ημάς καθεστηκυία πολιτεία; Μία και μόνη: Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει»!
Ο κ. Ζουράρις καταχειροκροτήθηκε, όμως ένα μεγαλύτερο χειροκρότημα αξίζει και η διερμηνέας που έδωσε «μάχη» για να μεταφέρει στη νοηματική τον πυκνό και αρχαιοελληνικό λόγο του βουλευτή…

Δείτε το βίντεο…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου