Menu Bill Papas

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Σκάνδαλο Digea; Κρυφά χαράτσια κλπ.

Print Friendly and PDF

Με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση, οι δήμοι της χώρας έμαθαν πως πρέπει να πληρώσουν από τα λεφτά των δημοτών τους για να μπορούν οι κάτοικοι να παρακολουθούν ψηφιακή τηλεόραση.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν πληρώσουν για τους αναμεταδότες που υποχρεωτικά πρέπει να εγκαταστήσει η Digea, με επιπλέον αμοιβή φυσικά, οι κάτοικοι των περιοχών τους δεν θα βλέπουν τηλεόραση!
Η επιβολή κρυφού «χαρατσιού» υπέρ της ιδιωτικής τηλεόρασης ολοκληρώνει το colpo grosso της παράδοσης των ψηφιακών συχνοτήτων στην τηλεοπτική διαπλοκή. Παρά τις προειδοποιήσεις των στελεχών της ΕΡΤ από το περασμένο καλοκαίρι και τις ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή για την καθιέρωση «ανταποδοτικού τέλους» υπέρ των ιδιωτικών καναλιών, μόλις τώρα οι δήμοι κατάλαβαν πως πρέπει να πληρώσουν από τους προϋπολογισμούς τους για να έχουν τηλεόραση. Θα πρέπει, όμως, να πληρώσουν χωρίς να υπάρχει νόμος για αυτό! Ο κωδικός έχει τίτλο «gap fillers», που είναι οι μικρότεροι αναμεταδότες οι οποίοι απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η Ελλάδα με τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα. Μόνο που για να συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 800 αναμεταδότες σε όλη τη χώρα.
Η «υποχρέωση» των δήμων έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να αγοράσουν με δικά τους λεφτά αναμεταδότες και να αναθέσουν υποχρεωτικά στην Digea την τοποθέτησή τους σύμφωνα με την  υπουργική απόφαση με αριθμό 27217 της 14ης Ιουνίου 2013, με υπογραφή των αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, για την εγκατάσταση κεραιών χωρίς αδειοδότηση.
Στην αναλογική τηλεόραση, σε πολλές ακριτικές περιοχές οι δήμοι είχαν αναγκαστεί να βάλουν τους δικούς τους αναμεταδότες προκειμένου να υπάρχει τηλεόραση στις περιοχές τους. Σε αυτό το διαπλεκόμενο και άναρχο καθεστώς πάτησε η κυβέρνηση και δώρισε στην Digea το «ανταποδοτικό τέλος» για τη λειτουργία της.
Φαίνεται δεν είναι μακριά η μέρα, λίγο λίγο όλα οδηγούν εκεί, που θα κλειδώσουν τις συχνότητες και για να δεις τηλεόραση θα πρέπει να πληρώνεις συνδρομή.

Δεν υπογράφουν σύμβαση με Digea τα κανάλια της Θεσσαλονίκης!

Η κόντρα για τη μεταφορά και εκπομπή του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών από τη Digea μεταφέρεται μετά την Αττική στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι τηλεοπτικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης, αρνούνται να υπογράψουν τη σύμβαση που τους έχει σταλεί από τη Digea. 
Όπως και στην περίπτωση της Αττικής, το επιχείρημα είναι το υψηλό τίμημα του ενοικίου και η χαμηλή ποιότητα στην εκπομπή σήματος. Κατά πληροφορίες μας η σύμβαση της Digea περιλαμβάνει ενοίκιο για κάθε τηλεοπτικό σταθμό ύψους 3.500 ευρώ το μήνα. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης είχαν ταχθεί εξ΄ αρχής κατά του διαγωνισμού που είχε κηρύξει η ΕΕΤΤ και είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγής εναντίον του. 

Ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης συχνοτήτων ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σκανδαλώδη χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό παραχώρησης συχνοτήτων στην «Digea Ψηφιακός Πάροχος ΑΕ», 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκο Βούτση. Με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οδηγούνται σε εξόντωση οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, καθώς διαμορφώνεται ένα θεσμικό, οικονομικό, νομικό και τεχνικό status που είναι απαγορευτικό για τη συνέχιση λειτουργίας τους.
«Οι συνέπειες της χαριστικής και προειλημμένης απόφασης εκχώρησης του δικτύου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μονοπωλιακά σε έναν πάροχο, έχουν άμεσο αντίκτυπο στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την επικράτεια, οι οποίοι εξαναγκάζονται να συμβληθούν με τον έναν και μοναδικό πάροχο δικτύου, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από τους ανταγωνιστικούς προς αυτούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας», αναφέρουν οι βουλευτές, ενώ για τα μισθώματα μεταφοράς του ψηφιακού σήματος καταγγέλλουν ότι «παρότι εν πρώτοις φαίνονται λογικά, δίδεται το δικαίωμα στον πάροχο (Digea), να ζητεί ανά έτος και αιτιολογημένα την αναπροσαρμογή τους, ανάλογα με τον αριθμό των περιφερειακών σταθμών που εκπέμπουν: το κόστος συμμετοχής ενός καναλιού -αν κλείσει- μεταφέρεται στους υπόλοιπους. Έτσι είναι άγνωστο που θα φθάσουν τελικά τα μισθώματα σε βάθος 15ετίας και με δεδομένη την οικονομική κρίση».
Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν στην κυβέρνηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αν θα ακυρώσει τον φωτογραφικό διαγωνισμό που ανέδειξε τη DIGEA μονοπωλιακό πάροχο του ψηφιακού σήματος» και «αν θα δώσει στη Δημόσια Τηλεόραση και τους Περιφερειακούς Σταθμούς τη δυνατότητα να ιδρύσουν τη δική τους πλατφόρμα μεταφοράς ψηφιακού σήματος ώστε να μην εξαρτώνται από την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με την Digea».
Πηγές:     http://www.seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου