Menu Bill Papas

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Φορολογικές δηλώσεις 2015. Άνοιξε το ΤaxisΝet

Print Friendly and PDF

Άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης η εφαρμογή του Taxisnet για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Οι 5,5 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται με τη συμπλήρωση των κωδικών τους και του ΑΜΚΑ -αρχικά- να ελέγξουν τα προσωπικά τους στοιχεία.
Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μισθών – συντάξεων για έλεγχο, ακολουθώντας τις οδηγίες στα αντίστοιχα GadGet αριστερά του Blog.
Η προθεσμία υποβολής θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωση εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις καθώς και τους φόρους που αναλογούν.
Στη συνέχεια εμφανίζεται η σελίδα όπου θα επιλέξει τη συμπλήρωση του Ε1 και εκεί εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα ποσά των μισθών και συντάξεων που εισέπραξε κατά το 2014.
Αν πρόκειται για επιτηδευματία, θα πρέπει πριν το Ε1 να επιλέξει και να συμπληρώσει το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττει ενοίκια ο ίδιος ή η σύζυγος.
Στο μενού της δήλωσης, υπάρχει και η δυνατότητα Ενημέρωσης Βεβαιώσεων Εργοδοτών. Εκεί θα δει τους εργοδότες του ή όποιον άλλον έχει βεβαιώσει πως του παρείχε εισόδημα το 2014. Εκεί, για παράδειγμα, εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων, εφόσον το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, θα μπορέσουν να υποβάλουν εκ νέου τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.
Πατώντας στα διαγραμμισμένα με κίτρινο χρώμα πεδία, θα εμφανιστούν τα στοιχεία των ακινήτων ή των αυτοκινήτων που έχουν δηλωθεί στην εφορία. Ειδικά για τα αυτοκίνητα, θα μπορέσει να επιλέξει και, αν π.χ. το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία, για να μην φορολογηθεί με τεκμήριο ή φόρο πολυτελείας.
Πριν τους κωδικούς 667 και 668 θα μπορέσει να δει και τα ποσά τόκων που εισέπραξε το 2014 από τις τράπεζες, για να τα μεταφέρει στη δήλωση μη παραλείποντας και το ποσό φόρου που παρακρατήθηκε.
Οι διαφορές σε σχέση με την περσινή δήλωση
Οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβληθεί στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση.
Στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου (Ε1), θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧ, αυτοκίνητα, πισίνες) αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών, (όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος.
Οσον αφορά τους τόκους από καταθέσεις εξωτερικού. Οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1.
Φοροαπαλλαγές
Στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση.
Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.
Οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται:
α) Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%.
β) Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή, είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου. Στην έννοια των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης περιλαμβάνονται:
  • Οι αμοιβές που καταβάλλονται σε γιατρούς και ιατρικά κέντρα όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και θεραπείες.
  • Τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδιωτικές κλινικές και οι δαπάνες που καταβάλλονται για τη διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών, όπως π.χ. συνδρομές σε επιχειρήσεις που παρέχουν διαρκή ιατρική κάλυψη.
  • Έξοδα για ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη γενικά.
  • Αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσηλευτές για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κατ' οίκον.
  • Η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών σώματος με τεχνητά μέλη και η δαπάνη αγοράς και τοποθέτησης οργάνων όπως, ακουστικά βαρηκοΐας, γυαλιά οράσεως, βηματοδότες κ.λπ.
  • Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και δαπάνη για δίδακτρα ή τροφεία σε ειδικές για την πάθησή τους Σχολές, Ιδρύματα ή Οργανισμούς, τέκνων με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 40%, εφόσον το ετήσιο εισόδημα των τέκνων αυτών δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
  • Ποσό ίσο με το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μειώνουν τον φόρο του έτους στο οποίο καταβλήθηκαν, έστω και αν οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν το προηγούμενο έτος. Σε περίπτωση που οι δαπάνες αυτές καταβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, όμως τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στον εργοδότη ή σε ασφαλιστικό ταμείο ή σε ασφαλιστική επιχείρηση για την κάλυψη από αυτούς μέρους του ποσού της δαπάνης, για την απόδειξη του υπολοίπου ποσού της δαπάνης απαιτείται σχετική βεβαίωση του εργοδότη ή ασφαλιστικού ταμείου ή ασφαλιστικής επιχείρησης.
γ) Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ. Για τη μείωση του φόρου φυσικού προσώπου λαμβάνεται υπόψη και η αξία των ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων αυτοκινήτων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς στα Κρατικά και Δημοτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα Νοσοκομεία που αποτελούν Ν.Π.Ι.Δ. και επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Εκπτώσεις - μπόνους
Θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους, το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημιώσεων των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις, η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό.
Επανέρχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.
Τι ισχύει με τις αποδείξεις
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου