Menu Bill Papas

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Γενική Συνέλευση της ΠΟΣ- Ενημέρωση

Print Friendly and PDF


Γενικά
Στις 9 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ (ΠΟΣ) και κοπή βασιλόπιτας.  Παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, οι  Γενικοί Διευθυντές των ΑΟΟΑ, ΤΕΘΑ, ΝΙΜΤΣ, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΣ.  Συμμετείχαν οι Πρόεδροι και μέλη των ΔΣ όλων των Πρωτοβάθμιων Τακτικών Μελών της Ομοσπονδίας (Σύνδεσμοι Αποστράτων Αξκων ΠΖ–ΤΘ-ΠΒ-ΜΧ-ΑΣ-ΣΕΜ-ΣΥΠ-ΟΙΚ, ο ΣΑΑΥΣ, οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων Αξκων Τάξεων ΣΣΕ 1957-1959-1961-1962-1963-1965-1968-1973-1975-1976-1978-1981 και η Λ.Α.Σ.).
Χαιρετισμός-Ενημέρωση από Α/ΓΕΕΘΑ.
Ο κ. Αρχηγός εκδήλωσε την ικανοποίηση του για την παρουσία των παρισταμένων Προέδρων και μελών και έκανε τις παρακάτω διαπιστώσεις:
·      Βλέπει εξαιρετική τεχνοκρατική δουλειά και γι’ αυτό είναι ευχαριστημένος.
·      Η ΠΟΣ είναι χρήσιμη και αποτελεσματική. Μαζί με τις ΕΑΑ και τη φυσική ηγεσία των ΕΔ αποτελούν τρίπτυχο, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.
·      Οι ΕΑΑ είναι η θεσμική αγκαλιά. Χρήσιμες και η ΠΟΣ και οι ΕΑΑ.
·      Μας ακούνε. Σας ακούνε. Ανοίγουν οι πόρτες. Εργασθείτε σε συνεργασία με  Θεσμικές.
·      Απαιτείται οργάνωση και ενεργή συμμετοχή.
Στην ενημέρωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε:
 Οι ΕΔ εκτελούν την αποστολή τους με τα μέσα που διατίθενται και θα συνεχίσουν να το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο.
Το ΜΤΣ θα συνεχίσει να δίνει ότι έχει και δεν θα σταματήσει, αντίθετα με τις εισηγήσεις για σταμάτημα – εξυγίανση και μετά έναρξη απόδοσης.
Για την επιμήκυνση του δανείου του ΜΤΣ και άλλες προτάσεις είναι θετικός και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Αθανάσιο Δαβάκη θα τις προωθήσει.
Με την απογραφή στο ΜΤΣ διαπιστώθηκαν χιλιάδες μη δικαιούχοι. Είναι απαράδεκτο για το χώρο μας. Το Ταμείο θα διεκδικήσει την επιστροφή τους.
Για τις εκτάσεις του ΑΟΟΑ στο Πικέρμι και αλλού (Στρατόπεδο Πλέσσα κλπ) ανοίγει ο δρόμος για νέες εξυπηρετήσεις μελών.
Ενημερώσεις από Γενικούς Διευθυντές  ΑΟΟΑ, ΤΕΘΑ, ΝΙΜΙΤΣ.
ΑΟΟΑ
Όσον αφορά τις εκτάσεις του Πικερμίου, τελείωσε η διαβούλευση του Νομοσχεδίου, έγινε η τελική κατάρτιση και προωθήθηκε στη Βουλή για ψήφιση. Από τη συνολική έκταση των 2.500 στρεμμάτων τα 1.100 στρέμματα είναι εκτάσεις του ΑΟΟΑ.
Όσον αφορά τις κατασκευές προγραμματίζεται μία πολυκατοικία στη Θεσ/νίκη και υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα για Λάρισα, Κόρινθο – Λουτράκι και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Βασικό στοιχείο για να προχωρήσουν τα έργα είναι οι δηλώσεις επιθυμίας που πρέπει να κάνουν τα μέλη για τις υπόψη περιοχές και προέτρεψε τα μέλη να το πράξουν μέσω της ιστοσελίδας του ΑΟΟΑ: aooa@otenet.gr
Άλλο ένα πρόγραμμα που προχωρά είναι τακτοποίηση του Στρατοπέδου Πλέσσα που είναι ήδη πολεοδομημένο και μπορεί να πραγματοποιηθούν με αυτό 350 εξυπηρετήσεις δικαιούχων.
ΤΕΘΑ
Η αποστολή του ΤΕΘΑ είναι να εξοικονομήσει πόρους από τη διαχείριση της περιουσίας του ΤΕΘΑ και στη συνέχεια τη διοχέτευση των ανταποδοτικών ωφελημάτων στην αμυντική οργάνωση και τον ΕΚΟΕΜΣ.
Για το σκοπό αυτόν αναπτύχθηκε πλήρες πληροφοριακό σύστημα για τη καταγραφή, επεξεργασία και κατανομή των ακινήτων σε επιχειρησιακά και σε αξιοποιήσιμα. Έχει εκπαιδευτεί προσωπικό στην αξιοποίηση της περιουσίας στις αρχές ενός σύγχρονου real estate προς όφελος των ΕΔ και του προσωπικού τους.

ΝΙΜΙΤΣ
Το ΝΙΜΙΤΣ είναι ΝΠΔΔ ανεξάρτητο και αυτοδιαχειριζόμενο. Διαθέτει 400 κλίνες. Είχε χρέος 150 εκ. και αποπληρώθηκαν τα 120. Είναι οργανισμός παροχής τριτοβάθμιας περίθαλψης. Για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς ελλείμματα πρέπει να έχει πληρότητα 65%. Γι’ αυτό απαιτείται διεύρυνση της βάσης. Οι στρατιωτικοί αποτελούν το 20-25%. Μόνο με παραγωγή υγείας θα επιβιώσει. Τα έσοδα από μερίσματα/εισφορές είναι περίπου 5 εκ. ενώ το κόστος λειτουργίας (πάγια έξοδα, νοσηλεία, φαρμάκων, σκευασμάτων κλπ) είναι 40 εκ. Προτεραιότητα έχουν οι εξετάσεις και η νοσηλεία. Το νοσοκομείο παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη. Η συνταγογράφηση δεν αποτελεί ιατρική πράξη. Παρότρυνε τα μέλη, όταν απαιτείται, να χρησιμοποιούν το ΝΙΜΤΣ και από την περιφέρεια.
Διοικητικός απολογισμός
Σημαντικό έργο στην κατεύθυνση υποστήριξης και διεκδίκησης  των αιτημάτων των Στρατιωτικών, ενημέρωσης των συναδέλφων με συχνή έκδοση ανακοινώσεων, προβολής των θεμάτων μας (μισθολογίου - συντάξεων, ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ, ΝΙΜΤΣ, ΒΟΕΑ, κλπ) με συμμετοχή σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές και άρθρα-συνεντεύξεις σε εφημερίδες.
 Με παρεμβάσεις ή προτάσεις η ΠΟΣ και σε συνεργασία με την  Πολιτική (ΥΕΘΑ-ΥΦΕΘΑ) και τη Στρατιωτική Ηγεσία (Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ), Αναπλ. Υπ. Οικονομικών, Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, Πρόεδρο ΜΤΣ, Γεν. Δντη ΝΙΜΤΣ, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Γενικό Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών και άλλους, συνετέλεσε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:
- Ρύθμιση του χρέους ΜΤΣ προς Υπ. Οικον. ύψους 165 εκατ. ευρώ.
- Απρόσκοπτη διάθεση από Υπ. Οικονομικών ποσού 185 εκατ. ευρώ (ως ληξιπρόθεσμες οφειλές) για τα  ΒΟΕΑ του ΜΤΣ. (Οι δύο αυτές ενέργειες στην ουσία αποφόρτισαν το ΜΤΣ κατά 350 εκατ. ευρώ,  σε συνδυασμό δε και άλλων ρυθμίσεων βάζουν το Ταμείο μας σε τροχιά σταθεροποίησης.)
- Μη μείωση του βοηθήματος του ΕΚΟΕΜΣ το έτος 2012.
- Εργασιακό αποστράτων.
- Έναρξη αποχαρακτηρισμού περιοχών της ΖΑΑ Πικερμίου ΑΟΟΑ.
- Μη εφαρμογή της σχεδιασθείσας μείωσης μισθών και συντάξεων Στρατιωτικών (και Σ.Α.) για το έτος 2014 (το «λάθος» του ΓΛΚ).
Ημερολόγιο ενεργειών  (τα σημαντικότερα)
11 Φεβ. 2013: Συνάντηση  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και στελεχών του ΥΠΟΙΚ. (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 20)
23 Μαρ. 2013: Συνεργασία με Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), επί θεμάτων που αφορούν κυρίως τις συντάξεις των αποστράτων. Παροχή στοιχείων. (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 22)
13 Μαΐου  2013: Υποστήριξη για το Ελληνικό Γένος ως  προϋπόθεση εισόδου στις παραγωγικές Σχολές των Ε.Δ.   (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 23)
13 Ιουν. 2013: Δεύτερη συνάντηση με Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 24)
5 Σεπ. 2013:  Συνάντηση με Υφ. παρά Πρωθυπουργό Σίμο Κεδίκογλου, επίδοση επιστολής για Πρωθυπουργό. ( Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 26)
21 Οκτ. 2013: Συνεργασία με Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ενημέρωση επί θεμάτων που αφορούν κυρίως τις συντάξεις των αποστράτων. (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 27)
22 Οκτ. 2013: Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου & Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών  κ. Παναγιώτη Καρακούση . Θετικότατος στις εισηγήσεις μας. (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 28)
13 Νοε 2013: Συνεργασία με τον ΥΦΕΘΑ  κ. Αθ. Δαβάκη. Προτείναμε σειρά μέτρων. Σημαντικότερα οι επιμηκύνσεις δανείου και αποθέματος, που μπορούν να δώσουν και αύξηση του μερίσματος 15% και ο μη υπολογισμός του ΕΚΟΕΜΣ στη σύνταξη. (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 29)
3 Δεκ. 2013: Συμμετοχή στο συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ. Παρουσίαση των υπερβαλλουσών μειώσεων.
12 Δεκ 2013: Συνεργασία της ΠΟΣ με το ΜΤΣ και τον ΕΚΟΕΜΣ. Επιδόθηκαν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τη βελτίωση της λειτουργίας και της αύξησης των εσόδων τους. (Ανακοίνωση υπ’ αριθ. 30)
19 Φεβ. 2014: Συνεργασία με Γεν. Διευθυντή ΝΙΜΤΣ.
5  Μαρ. 2014: Συνεργασία με Διευθυντή 401 ΓΣΝΑ
Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για συνεργασία με Α/ΓΕΕΘΑ 4 φορές, με Γ. Δντή ΤΕΘΑ 3 φορές, με νέο Πρόεδρο ΜΤΣ 2 φορές, με Γ. Δντη ΑΟΟΑ μία φορά. Συμμετοχή του Προέδρου της ΠΟΣ στην επιτροπή μισθολογίου του ΥΠΕΘΑ, ως εκπρόσωπος της ΕΑΑΣ. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε 18 φορές.

Προγραμματισμός δράσεων ΠΟΣ για το  2014
-  Συνεχής προσπάθεια υλοποίησης του σκοπού και των στόχων του καταστατικού, με έμφαση:
·                Στη συνεργασία των φορέων-μελών (Συνδέσμων, Ενώσεων, Λεσχών, κλπ.) για τη διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους και των οικογενειών τους καθώς και για τη σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών και ηθικών αξιών
·                Στη διασφάλιση και προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας των μελών.
·                Στη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα Γενικά Επιτελεία αλλά και άλλους φορείς και Υπουργεία του Κράτους.
-  Συγκρότηση ομάδων εργασίας για σοβαρά θέματα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται προβλήματα ή να προτείνονται λύσεις.
-  Δημιουργία Περιφερειακών Παραρτημάτων (ΠΠ/ΠΟΣ).
-  Βελτιστοποίηση της δομής της Ομοσπονδίας και αξιοποίηση των ψυχικών δεσμών και σχέσεων μέσα σε κάθε Σωματείο – Μέλος, ώστε να μεταφέρεται προς τα μέλη κάθε ενημέρωση ή πληροφορία αλλά και αντίστροφα, προβλήματα για να δίνονται λύσεις ή προτάσεις για αξιοποίηση.
-  Εγγραφή στην ΠΟΣ όλων των νομίμων Σωματείων του χώρου του Σ,Ξ., ώστε ως δευτεροβάθμιο όργανο να αναπτύξει μια άμεση και λειτουργική συνεργασία με την ΕΑΑΣ.
-  Παρέμβαση της ΠΟΣ όταν κοινοποιηθούν οι αποφάσεις ΣτΕ και Ε.Σ.
-  Υποβολή προτάσεων για βελτίωση της παρεχομένης περίθαλψης με έμφαση στην προτεραιότητα και τη συνταγογράφηση.
-  Έμφαση στη Κοινωνική πρόνοια και μέριμνα για αναξιοπαθούντες συναδέλφους σε συνεργασία με ΕΑΑΣ ή άλλους φορείς.
-  Διοργάνωση Συνεδρίου.
-  Έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου από Υπ. Οικονομικών ή Υπ. Εργασίας  για τον μη συνυπολογισμό του ΕΚΟΕΜΣ στη σύνταξη, διότι δεν αποτελεί φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
-  Διευκολύνσεις για δάνεια κατοικίας ε.ε. και ε.α. στελεχών κατόπιν συνεργασίας μεταξύ Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και ΥΠΕΘΑ (πρόγραμμα που ξεκίνησε και δεν ολοκληρώθηκε).
-  Προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση:
·                Κατάργησης των μειώσεων στους κάτω των 55 και των 60 ετών.
·                Τροποποίηση του Ν. 4058/2012 (χρέος ΜΤΣ προς Υπ. Οικονομικών),  ώστε να δοθεί περίοδος χάριτος εξόφλησης του δανείου 3-4 ετών και παράλληλα τροποποίηση του χρόνου και των δόσεων αποπληρωμής του δανείου, ήτοι επιμήκυνση του χρόνου στα 25 έτη με ισόποση ετήσια δόση της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ. 
·                Παράταση ισχύος επιπλέον τέσσερα (4) έτη του άρθρου 77 του Ν. 4146 /2013 περί εσόδων τρέχουσας χρήσης του ΜΤΣ για τέσσερα έτη, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης του μερίσματος κατά 10% περίπου.
Συγκρότηση ομάδων εργασίας
-  Ομάδα Συντονισμού Περιφερειακών Παραρτημάτων και Πανελλαδικής Οργάνωσης
-  Ομάδα Διοργάνωσης Συνεδρίου
-  Ομάδα Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας.
-  Ομάδα ΜΜΕ και Επικοινωνίας
-  Ομάδα Οικονομικών-ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ           
Ενημερώσεις από ΠΟΣ

Κοινωνική πρόνοια
            Ως απόστρατοι εισερχόμεθα στον ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου, δηλαδή τον ΕΟΠΠΥ (σύζυγοι άνευ εργασίας και ασφαλισμένα τέκνα). Οι εργαζόμενες ή συνταξιούχες σύζυγοι στο δικό τους ταμείο.

Ιατρικές εξετάσεις: Με ραντεβού, στα εξωτερικά ιατρεία των δημοσίων και Στρατιωτικών νοσοκομείων.

Νοσοκομειακή περίθαλψη: Στα επαρχιακά νοσοκομεία, στα δημόσια νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στα ΝΙΜΤΣ ή 401 ΓΣΝΑ ή 424 ΣΝΘ

Συνταγογράφηση: Με ραντεβού στους ιατρούς του ΕΟΠΠΥ, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων στα ΝΙΜΤΣ ή 401 ΓΣΝΑ ή 424 ΣΝΘ

ΝΙΜΙΤΣ- 401 ΓΣΝΑ-424 ΣΝΘ
Απόλυτη προτεραιότητα στην είσοδο νοσηλείας, των δικαιούχων. Εφημερία για τους δικαιούχους 24 ώρες το 24ωρο,  όλη την εβδομάδα. Προσπάθεια των εξωτερικών ιατρείων για την εξυπηρέτηση όσων προσέλθουν για εξετάσεις χωρίς ραντεβού. Τις δύο πρώτες ώρες λειτουργίας των, τα εξωτερικά ιατρεία κάνουν συνταγογράφηση. Καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων σε εξετάσεις και νοσηλεία. Έχει διαπιστωθεί ότι κλείνονται ραντεβού, που δεν προσέρχονται οι ενδιαφερόμενοι, με αποτέλεσμα να «φορτώνεται» το πρόγραμμα και να επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής.
    Κάλυψη ανασφάλιστων τέκνων: Επιτρέπεται η νοσοκομειακή περίθαλψη. Γίνεται προσπάθεια από ΥΕΘΑ-ΓΕΕΘΑ  και η κάλυψη των εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία (είναι σε καλό δρόμο).

Στην μεταβατική περίοδο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από ΕΟΠΥΥ παρέχεται:

·         Από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 400 επισκέψεων ασθενών ανά μήνα
·       Από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών Νοσοκομείων, τακτικά και επείγοντα, από τα Κέντρα Υγείας και από τα Περιφερειακά ιατρεία αυτών
·ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
 • Από το διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στο www.eopyy.gov.gr
·         Από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, στο τηλέφωνο 210 3803470 και ώρες 08.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ., με αστική χρέωση
 • Από όλα τα Δημαρχεία, στα οποία έχουν αναρτηθεί λίστες των συμβεβλημένων ιατρών
 • Από τα ΚΕΠ όλης της Ελλάδας
  Οικονομικά θέματα
              Εκτιμάται ότι η απόφαση του ΣτΕ θα κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ (θα επαναφέρει το βασικό μισθό των ε.ε. στα προ της 1/8/2012 επίπεδα). Μας ανησυχεί η επίσπευση για πιλοτική (πρότυπη) δίκη στο Ελεγκτικό Συνέδριο με την κλήρωση μιας έφεσης.
  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣ, η συνολική επιβάρυνση για το Κράτος για αναδρομικά ΟΛΩΝ των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων για δύο (2) έτη θα είναι περίπου 206 εκατ. ευρώ.  Αυτό σε αντιδιαστολή με τα εξωφρενικά ποσά που «διαρρέουν».
  Η θέση μας, εφόσον είναι θετική η απόφαση του ΣΤΕ, θα είναι να γίνει αυτόματη διόρθωση των συνταξιοδοτικών πράξεων με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που θα στηρίζεται στο Π.Δ. 169/2007, ΦΕΚ Α΄ 210/31-8-2007.

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου