Menu Bill Papas

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Συνάντηση της ΠΟΣ με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης

Print Friendly and PDF


Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
www.hellasmil.gr                       
e-mail:  info@hellasmil.gr
6972717990, *779900
Αριθμ. Πρωτ. 17 /2015
Αθήνα,   26 Οκτ.  2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 55

Τη Δευτέρα  26 Οκτ. 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) με τον Υφυπουργό  Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.
Στη συνάντηση, συμμετείχαν από την ΠΟΣ ο Πρόεδρος Ταξχος εα Βασ. Νικολόπουλος, ο Α’ Αντιπρόεδρος Ταξχος εα Δημ. Χατσίκας και ο Γεν. Γραμματέας Ταξχος εα Βασ. Παπαδόπουλος.
Σκοπός της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του Υφυπουργού  Κοινωνικών Ασφαλίσεωνγια θέματα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) και ΕΚΟΕΜΣ (δομή, λειτουργία κλπ)  ώστε να μην συνυπολογίζονται τα μερίσματα και η οικονομική ενίσχυση του ΕΚΟΕΜΣ στη σύνταξη. Επίσης συζητήθηκαν θέματα συνταξιοδοτικά και η εφαρμογή της υπ' αριθμ. 2192/2014 απόφασης του ΣτΕσε συνδυασμό με το  άρθρο 3 του Ν. 4336/2015 (εδάφιο 2.5.1 της παρ. Γ) περί προσδιορισμού και θέσπισης νομοθετικά ισοδύναμων μέτρων για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012.
Ο κ. Υφυπουργός άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις της ΠΟΣ και δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Οικονομικών για την εξέταση και επεξεργασία των προτάσεων.
Η ΠΟΣ κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με τις σχετικές προτάσεις και ο Υφυπουργός  εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία όταν απαιτηθεί.Η ΠΟΣ θα συνεχίσει, ανεξάρτητα χρονικής περιόδου, να προσπαθεί και να εργάζεται με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των Μελών της, σύμφωνα με το Καταστατικό της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                  Ο                                                                                               Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   Νικολόπουλος Βασίλειος                                                         Παπαδόπουλος Βασίλειος
           Ταξχος  εα                                                                                   Ταξχος εα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή Συντονιστικού για Οικονομικά Θέματα Αποστράτων

Print Friendly and PDF

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ  
Ν. Π. Δ. Δ.
Γραφεία: Ι. Παπαρρηγοπούλου & Π.Π. Γερμανού
Πλατεία Κλαυθμώνος – 105 61 Αθήνα
Τηλ.: 210 33 10 430 –210  33 10 431 – FAX: 210 33 10 429

 Αριθ.πρωτ. 376                                                                                          Ημερ.: 14-10-2015                                              

ΠΡΟΣ  : Υπουργό Οικονομικών κ.Ε.Τσακαλώτο
            Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Π.Καμμένο
            Υπουργό Εργασίας κ.Γ.Κατρούγκαλο
            Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Θ. Δρίτσα
            Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Δ.Βίτσα 
            Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν.Τόσκα

ΚΟΙΝ   : Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα 

ΘΕΜΑ : Θέματα Αποστράτων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

1.-Οι Απόστρατοι των Ε.Δ. και των Σ.Α. έχουν υποστεί μέχρι τώρα τις ακόλουθες μειώσεις :
α.-Μείωση του επιδόματος ευθύνης ανωτάτων Αξιωματικών κατά 20% (Ν.3833/10)
β.-Κατάργηση δώρων (Ν.3845/10 , 3847/10 και 4093/12)
γ.-Κράτηση λόγω εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (Ε.Α.Σ.) 3-14% για το τμήμα των συντάξεων άνω των 1400Ε  (Ν.3865/10 , όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 13 του άρθρου 2 του Ν.4002/11 )
δ.-Κράτηση για έκτακτη εισφορά 1-4% επί των συντάξεων άνω των 1400Ε (Ν.3986/11)
ε.-Μείωση σύνταξης κατά 20% για το τμήμα αυτής άνω των 1700Ε(Ν.4024/11)
στ.-Μείωση σύνταξης κατά 12% για το τμήμα αυτής άνω των 1300Ε (Ν.4051/12)
ζ.-Μείωση των μισθών των εν ενεργεία στρατιωτικών κλιμακωτά και αντίστοιχη μείωση των συντάξεων (Ν.4093/12)
η.-Μείωση των συντάξεων κατά 5% , 10% , 15% , 20% για το σύνολο των αποδοχών (Ν.4093/12)
θ.-Κράτηση για υγειονομική περίθαλψη από το 2,5% στο 6% , η οποία επειδή εφαρμόζεται στις συντάξεις του 2009 , στην ουσία είναι διπλάσια , γιατί οι πραγματικές συντάξεις είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 50% , άρα κράτηση 7% στις τωρινές συντάξεις.
ι.-Στοχευμένες περικοπές με ηλικιακά κριτήρια ;
(1).-Μείωση 40% στο ποσό της σύνταξης άνω των 1000Ε για τους κάτω των 55 ετών (Ν.4024/11) 
(2).-Μείωση 6-10% στη σύνταξη , αφού αφαιρεθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων , για τους κάτω των 60 ετών (Ν.4002/11 .αρθρο 2 παρα 14α )
2.-Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ.αριθ. 2192/2014 Απόφαση της Ολομελείας του έκρινε τις μειώσεις της ανωτέρω παραγράφου 1ζ αντισυνταγματικές και ζήτησε την αναπροσαρμογή των μισθών των εν ενεργεία και ως επακόλουθο και των συνταξιοδοτικών πράξεων , στο ύψος της 31-07-2012. Παράλληλα με την ίδια Απόφασή του έκρινε ότι και οποιαδήποτε άλλη μελλοντική μείωση των συντάξεων των Αποστράτων  θα είναι αντισυνταγματική. Σε εκτέλεση της ανωτέρω Απόφασης η τότε Κυβέρνηση προσάρμοσε  τους μισθούς των εν ενεργεία κατά το ήμισυ του δικαιουμένου ποσού και όχι κατά το σύνολο του ποσού (Ν.4307/14).
3.-Πέραν των ανωτέρω μειώσεων και κρατήσεων στις συντάξεις , που είχαν ως αποτέλεσμα την απομείωση αυτών κατά 60% , υπήρξε και αντίστοιχη απομείωση στις παροχές των Μετοχικών Ταμείων , που εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , η δε φορολογία έχει αυξηθεί σε αβάσταχτα επίπεδα.
4.-Όλα τα ανωτέρω έχουν τις ακόλουθες επιπτώσεις :
α.-Σημαντική μείωση  στις αποδοχές των Αποστράτων όλων των βαθμών , που στους ανώτατους βαθμούς υπερβαίνει το 60%.
β.-Εξομείωση των συντάξεων προς τα κάτω με αποτέλεσμα η ανωτάτη σύνταξη Αποστράτου να διαφέρει ελάχιστα από την κατωτάτη.
γ.-Εξάλειψη των επιδομάτων κινδύνου (πτητικά , καταδυτικά , ειδικών Δυνάμεων) γιατί με τον συνυπολογισμό τους στο συνολικό ποσό των αποδοχών έχουν ανεβάσει τις κλίμακες παρακράτησης φόρων , μειώσεων και κρατήσεων.
δ.-Μείωση των συντάξεων με ηλικιακά κριτήρια , με αναδρομική ισχύ μάλιστα,  σε Αποστράτους που στην πλειοψηφία τους συνταξιοδοτήθηκαν με εντελώς διαφορετικό σύστημα
ε.-Κατάταξη των Αποστράτων στις τελευταίες βαθμίδες των συνταξιοδοτικών παροχών.
στ.-Αδυναμία των Αποστράτων να βιώσουν μία αξιοπρεπή ζωή και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αδυναμία πληρωμής των φόρων. 
5.-Ο κ.Πρωθυπουργός πρόσφατα κατά την τελική φάση της άσκησης <ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ > αναγνώρισε το έργο των Ε.Δ. και την συμβολή τους στην σταθερότητα της χώρας και δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έχουν γίνει. Ο κ.Πρωθυπουργός ανεφέρθη “ επί του πεδίου της μάχης ” στους εν ενεργεία , αλλά προφανώς ανεφέρθη και σε όλους τους προηγούμενους που ήταν κάποτε στην ίδια θέση , τους Αποστράτους , που έχουν ακόμη στις τάξεις τους βετεράνους των πολέμων της Πατρίδας μας και ορφανικές οικογένειες πεσόντων στον βωμό του καθήκοντος εν πολέμω και εν ειρήνη. 6.-Παράλληλα ο ΥΕΘΑ κ.Π.Καμμένος έχει προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων σύμφωνα με τις Αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
7.- Στον Ν. 4336/15 της 14-08-2015 και συγκεκριμένα στην σελίδα 1021 αυτού,  αναφέρεται σαφώς ότι “ η Ελληνική Κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 ”.
8.-Το συνταξιοδοτικό κόστος στην Ελλάδα έχει μειωθεί  τα 5 τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 30% με την λήψη των ακολούθων μέτρων :
α.-15% από την κατάργηση των δώρων
β.-7% από την αύξηση των κρατήσεων για την υγειονομική περίθαλψη.
γ.-Τουλάχιστον 8% από το σύνολο των υπολοίπων μειώσεων/κρατήσεων που αναφέρονται στην ανωτέρω παράγραφο 1
9.-Από τον Ιανουάριο του 2013 με τον Ν.4093/12 δεν έγιναν άλλες περικοπές στους συνταξιούχους , που σημαίνει ότι δεν υπήρξε τέτοια απαίτηση τα 2,5 τελευταία χρόνια. Διερωτώμεθα πως δημιουργήθηκε η νέα ανάγκη περικοπής των συντάξεων. Μήπως γιατί πληρώνουν μόνο οι αδυνατούντες να το αποφύγουν ή γιατί οι λογιστικές αλχημίες του Γ.Λ.Κ. δεν αφαιρούν από το συνταξιοδοτικό κόστος τις διάφορες μειώσεις/κρατήσεις , όπως π.χ. την κράτηση για την υγειονομική περίθαλψη που αφαιρείται όμως από την σύνταξη , με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πλασματικά οτι δεν έχει επιτευχθεί σημαντική μείωσή του; 
10.-Με τα όσα αναφέρονται ανωτέρω και με την διαρροή φημών ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις , μας δημιουργείται η απορία πως  ενώ σχεδόν όλα τα κόμματα μας διαβεβαίωναν ότι θα αποκατασταθεί πλήρως η αδικία του Ν.4093/12 , σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις , τώρα θα κληθούμε να πληρώσουμε και άλλα 
11.Το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων που εκπροσωπεί  120.000 Αποστράτους των Ε.Δ. και των Σ.Α. , σας καλεί να αποκαταστήσετε την αδικία του Ν.4093/12 που υλοποιήθηκε κατά το ήμισυ με τον Ν.4307/14 και να μην προβείτε σε άλλες μειώσεις των συντάξεων των Αποστράτων , οι οποίες όπως προελέχθη έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.. 
12.-Το Συντονιστικό Συμβούλιο και οι τρεις Ενώσεις Αποστράτων , που πρωταρχικό σκοπό έχουν την προστασία των συμφερόντων όλων των Αποστράτων , πέραν της παρούσας επιστολής , θα συνεχίσουν την προάσπιση αυτών , νομικά και αγωνιστικά , μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.
      

                   Υποστράτηγος  Ε.Δανιάς. ε.α.                          Πρόεδρος ΕΑΑΣ      
     Αντιστράτηγος  Κ.Σκαρμαλιωράκης ε.α.               Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ
              Αντιναύαρχος Σ.Περβαινάς Π.Ν. ε.α.                    Πρόεδρος ΕΑΑΝ και Συντονιστικού    
Αντιπλοίαρχος (Ε) Γ.Γεωργακόπουλος Π.Ν. ε.α.        Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΝ 
           Αντιπτέραρχος (Ι) Κ.Ιατρίδης Π.Α. ε.α.                   Πρόεδρος ΕΑΑΑ 
Αντισμήναρχος (Ρ) Ι.Κρανιάς Π.Α.ε.α.                       Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΑ

Εθνική Ηχώ μηνός Σεπτεμβρίου 2015

Print Friendly and PDF

http://www.eaas.gr/sites/default/files/images/dhmsxeseon/ETHNIKHHXWsept.2015L.pdfΚυκλοφόρησε η Εθνική Ηχώ μηνός Σεπτεμβρίου 2015. Η εφημερίδα των Αποστράτων του Στρατού Ξηράς. 

Για να την κατεβάσετε ή να τη διαβάσετε  
Πατήστε Εδώ

ή στη Φωτογραφία

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Πρόταση ΠΟΣ Συνάντησης Φορέων Αποστράτων ΕΔ

Print Friendly and PDF


Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
 www.hellasmil.gr 
e-mail:  info@hellasmil.gr 
6972717990, *779900

Αριθμ. Πρωτ. 14 /2015
Αθήνα,    9   Οκτ. 2015

ΠΡΟΣ:Συντονιστικό Συμβούλιο Ενώσεων Αποστράτων,
             ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ.
ΚΟΙΝ.:ΣΑ/ΣΝΔ, ΣΑ/ΣΜΥΝ, ΠΜ/ΣΑΣΥ/ΠΝ, ΣΑΣΙ, ΣΑΣ(ΣΤΥΑ), ΕΣΜΑ, ΣΑ/ΣΣΑΣ, ΠΣΑΑΕΔ&ΣΑ, Α.Κι.Σ,
ΠΟΕΔ, ΠΣΑΠ, ΣΑΑΙΤΘ, ΣΑΑΠΒ    ΣΑΑΜΧ, ΛΑΣ, ΣΑΑΑΣ, ΣΑΑΣΥΠ, ΣΑΑΣΕΜ, ΣΑΑΟΙΚ, ΣΑΑΥΣ,  Σύνδεσμοι Αποφοίτων Αξκων Τάξεων ΣΣΕ 1957, 1959, 1961, 1962, 1963, 1965, 1968, 1969, 1973, 1975, 1976, 1977, 1978, 1981.
ΘΕΜΑ: Συνάντηση Φορέων Αποστράτων ΕΔ.
Το χάος που έχει δημιουργηθεί για άλλη μια φορά στην οικονομική κατάσταση του Κράτους, θα το πληρώσουν απ’ ότι έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί αλλεπάλληλες μειώσεις συντάξεων για πολλοστή φορά. Μεταξύ αυτών βεβαίως τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις μέχρι τώρα ανεφάρμοστες για αυτούς αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων, που εξακολουθούν να αγνοούνται.
Στο άρθρο 3 του Ν. 4336/2015 στο εδάφιο 2.5.1 της παραγράφου Γ, το μνημόνιο αναφέρει σαφέστατα :  «ιβ) η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012…».  Δυστυχώς και αυτό στην πράξη αγνοείται. Αντίθετα από αρμόδιους Υπουργούς διατυπώνονται οι θέσεις τους  για νέες δραστικές περικοπές συντάξεων, το ύψος των οποίων μπορεί να μην είναι γνωστό, αλλά είναι  βέβαιες και θα επιφέρουν  το τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπρέπεια  και επιβίωσή  μας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών όλο το προηγούμενο διάστημα συμμεριζόμενη την κατάσταση της Χώρας και την προσπάθεια της Κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης, απέφυγε οποιαδήποτε παρέμβαση. Δυστυχώς όμως η «λύση» είναι μόνο νέες περικοπές σε βάρος αυτών που δούλεψαν, παρήγαγαν έργο και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Μετά τα παραπάνω, για λόγους καθολικής και συντονισμένης συμμετοχής, η ΠΟΣ προτείνει όπως το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων Αποστράτων καθορίσει ΑΜΕΣΑ και πριν τις 15 Οκτωβρίου 2015, ημερομηνία, ώρα και χώρο συνάντησης όλων των φορέων των ΕΔ (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ), προκειμένου να αποφασιστούν κοινές ενέργειες και μαζικές δράσεις.
Δεν θα υπάρχει καμία  δικαιολογία, μετά από τόσο χρόνια συνεχών αλλεπάλληλων μειώσεων και στερήσεων, αν δεχθούμε στωικά  τη νέα σφαγή μας.
ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ.
Μετά τιμής.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                  Ο                                                                           Ο
          ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          
 Νικολόπουλος Βασίλειος                                        Παπαδόπουλος Βασίλειος
          Ταξχος  εα                                                                 Ταξχος εα